2013. május 28., kedd

Ajjjjajj, de lemaradtam...

Nagyon besűrűsödött az életünk az elmúlt hónapokban. Rengetege minden történt, jó is, rossz is, de vagy erőm, vagy időm nem volt már mindazt leírni.
Fontos leírni Zsoltiról, hogy egyre ügyesebb és szófogadóbb, kommunikatívabb mint eddig, részt vesz mindenféle tevékenységekben, kezdeményező, tróger, egyre inkább olyan, mint a többi gyerek. Mikor minden anya annak örvend, ha a gyermeke különb a többinél, én annak örvendek, hogy Zsolti is tud olyan lenni, mint bármilyen más gyerek. Ez megnyugtató. Ugyanis Zsolti sokáig kis magányos zseniként viselkedett (na jó, mostanság is vannak időszakai), de most már kezd olyan igazi életrevaló gyerek lenni a szó minden értelmében. Ez szerintem két dolognak köszönhető: a laktózérzékenység-okozta gyomorfájások megszűnte, illetve a konstans "óvoda-látogatás" (mert télen ugy többet hiányoztunk, mint amennyit jelen voltunk, a betegségek miatt).
Ferkóról a legfontosabb elmondanivaló, hogy hihetetlenül gyors ütemben igyekszik felzárkózni Zsoltihoz. Minden nap 5-6 új szót mond. Egyre nehezebb feladatokat tud megoldani és így egyre inkább jönnek létre közös játszó pilllanatok (mert most már Ferkó is végig tudja vezetni a vonatot a síneken és mert magát a síneket is össze tudja rakosgatni). A szókincséből muszáj listát írnom, mert fenomenális:
autó  
huhú = vonat
abda = labda
ama = alma
eltőt = eltört
tjaktoj = trakor
vijázs = virág
én-én
jaj-jaj-jaj (valami nem úgy sikerül, ahogy akarta)
ú-hu-hu-hu-hu-hu-hú (megütötte magát és kéri a puszi - persz ha lábujját ütötte meg akkor is tetőtől talpig mindenütt meg kell puszilni :)
enni 
menni  
pajizej = párizsi
nem 
háttt = igen
tütütü-miii = az ott mi?
ement = elment
anya 
apa
tassszi = taxi
bujsz = busz 
nina = mentő/rendőr/tűzoltó autó
szuiss-szuiss-szuiss-szuiss-ó-déj-táó - "swish-swish-swish-swish all through the town/all day long"    

Óóó, és még sok-soik minden van, csak hát ilyenkor nem jut eszünkbe. Mialatt ezeket a sorokat írom, Ferkó apával kirakósozik, de tényleg. Zsolti pedig egyedül elmegy a budira és minden segítség nélkül elintézi a dolgát.

Nagyon jól fejlődtek mostanság a fiúk. Büszke vagyok rájuk. És meggyőződésem, hogy e változások nagymértékben köszönhetőek az óvodának és bölcsödének is. Én úgy érzem a gyerekeknek kifejezetten jót tesz a közösség, és a jól átgondolt céltudatos fejlesztő játék, amit ott kapnak. Na és még egy óriási fejlemény, hogy rengeteget vagyunk a szabadban. A fiúkat egyre nehezebb behozni a házba, esőben benn tartani őket, hogy ne ázzanak bőrig. Ez is nagy-nagy örömmel tölt el.

Hirtelen ennyi, de még jelentkezem, remélem hamarosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése